UPSKILL

Op 14 september 2023 vond het slotevent van het EFRO project UPSKILL plaats. Diezelfde dag werd ook The Reef – het training lab blue energy in Oostende – officieel geopend. 

UPSKILL is een uniek investeringsproject waarmee POM West-Vlaanderen en VDAB zo’n 8 miljoen euro investeren in state-of-the-art opleidingsmateriaal. 

Liesbeth Huygebaert, project manager van UPSKILL bij POM West-Vlaanderen, legt uit waarom dit project er kwam en in welke opstellingen zoal werd geïnvesteerd.

Om het hoofd te bieden aan de alom gekende krapte op de arbeidsmarkt in onze provincie moeten we volop inzetten op bijscholen en omscholen om de (zij-)instroom naar de knelpuntberoepen te helpen. Onze bedrijven hebben mensen nodige met andere skills dan vroeger. De werkvloer verandert immers razendsnel door digitalisering en automatisering van onze industrie. Om mensen de nodige skills aan te leren, moeten de bestaande opleidingscentra mee evolueren met die industrie en dus ook beschikken over de nodige apparatuur. En daarvoor is nu  eenmaal kapitaal nodig. Vanuit onze rol als economisch agentschap willen wij met deze investeringen de materiele fundamenten voorzien om te zorgen dat cursisten met het nieuwste materiaal aan de slag kunnen en met industriële machines kunnen leren werken in een opleidingscontext om zich zo te scholen in de nodige skills.

Vanuit POM West-Vlaanderen werken we rond speerpuntsectoren en de investeringen die we binnen UPSKILL gedaan hebben, zijn dan ook in lijn daarmee. Een groot luik in het project draait rond techniek en industrie 4.0 voor het opleiden van operatoren en onderhoudstechnici voor o.a. onze voedingsindustrie. Daarnaast werden nieuwe lasateliers van een nodige update voorzien en kochten we industriële CNC-gestuurde metaalbewerkingsmachines, in lijn met de belangrijke machinebouw sector. Als enige Vlaamse provincie die grenst aan de zee, zetten we ook heel hard in op de Blauwe energie. Daarom werd in Oostende een Training lab gebouwd met de nieuwste technologische snufjes om aan de hand van XR-opleidingen voor offshore-industrie in de veiligheid van een training lab te laten doorgaan. Voor de sector nieuwe materialen komt er een recyclagelijn met nieuwe profielextruder en voor Transport en Logistiek ontwikkelden we een online game om jongeren te laten kennis maken met de boeiende wereld van logistiek en de verscheidenheid aan beroepen die eraan verbonden zijn. Dit is maar een greep uit de brede waaier opleidingsuitrusting waarin we geïnvesteerd hebben.

De uitrusting is inderdaad enkel het fundament, nu moet het nog gebruikt worden. We hebben alle aankopen  opgedeeld in opleidingspakketten en na selectieprocedures hebben we deze toewegezen aan verschillende ‘exploitantanten’. Dit zijn scholen, centra voor volwassenonderwijs, hoger onderwijs, opleidingsactoren zoals Syntra West etc. Enkele opleidingspakketten worden uitgebaat door partner VDAB. Deze exploitanten mogen dit materiaal gebruiken en er opleidingen mee of op organiseren.

Heel belangrijk is dat het om open opleidingsmateriaal gaat. POM blijft eigenaar en vertrouwt het toe aan exploitanten maar iedereen kan dit materiaal gebruiken, in overleg uiteraard. Dit wil zeggen dat VDAB zijn werkzoekenden in het nieuwe lasatelier van het CVO in Nieuwpoort kan gaan opleiden of dat een hogeschool enkele studenten kan gaan laten werken op een industriële CNC-gestuurde freesmachine bij het PTI. Ook bedrijven kunnen het materiaal gebruiken om hun werknemers bij te scholen. Op die manier is er een provincie breed netwerk aan opleidingsfaciliteiten uitgebouwd waar werknemers, werkzoekenden, studenten en leerlingen de kans krijgen hun technische vaardigheden aan te leren of bij te schaven.

We maakten de website opleidingsmateriaal.be met een overzicht. Je kan er navigeren via de locaties of opleidingsverstrekkers of via het type opleidingsmateriaal. Je vindt er uitleg over de machines en opstellingen en waar deze te vinden zijn.

Je kan contact opnemen met de opleidingsverstrekker waar het materiaal staat. Dit kan via het contactformulier op de website. Duid goed aan in welk opleidingspakket je geïnteresseerd bent en omschrijf duidelijk je vraag. Belangrijk daarbij is dat je aangeeft over het type opleiding waarvoor je het materiaal zou willen gebruiken. Voor onderwijs is het gebruik gratis, voor bedrijven zal dit tegen een marktconforme prijs gebeuren.  

.

Slotevent UPSKILL 14/09/2023