Howest lanceert unieke accountancy-opleiding voor werkenden

Howest, de Hogeschool West-Vlaanderen, zet steeds meer in op levenslang leren. Dat vertaalt zich een waaier aan opleidingen ontwikkeld voor en afgestemd op de lerende werkende. Vaak gaat het om unieke trajecten, zoals het flextraject van de graduaatsopleiding Accounting Administration (boekhouden) dat vanaf september 2024 van start gaat.

“In deze nieuwe vorm sluit de opleiding beter aan op de noden van wie werken en leren wil combineren”, zegt opleidingscoördinator Lieselot CasierWe gingen in gesprek met Lieselot over deze unieke opleiding.

Zoals de naam het zegt, is dit de flexibele vorm van onze graduaatsopleiding Accounting Administration. Dat vertaalt zich in flexibele lesmomenten, evaluaties en stages voor onze studenten. Met dit diploma op zak zijn ze in staat om organisaties en bedrijven te tonen waar voor hen fiscale, financiële en administratieve opportuniteiten liggen. Er is bovendien een grote kans op tewerkstelling, want accountant is een knelpuntberoep.

Iedereen die een diploma secundair onderwijs op zak heeft of slaagt in een toelatingsproef, kan met de opleiding starten. We focussen ons zowel op de upskillers als de reskillers. Je kiest, afhankelijk van je werksituatie, voor een twee-, drie- of vierjarig traject. Wie al in de sector werkt, maar graag meer kennis en vertrouwen wilt krijgen, kan dit in twee of drie jaar. Wie de stap naar accountancysector nog niet kan maken, werkt de theorie af in drie jaar, gevolgd door een stage op een werkplek in accountancy. Daarnaast is er ook een traject op maat mogelijk, onder meer voor wie al hoger onderwijs heeft gevolgd en vrijstellingen kan aanvragen.

Wie full- of halftime werkt en een gezin heeft, wil vaak niet gebonden zijn aan vaste avondlessen of studiemomenten. Een extra opleiding volgen, kan een hele grote impact hebben. Daarom hebben wij besloten om dit flextraject te ontwikkelen, het eerste in Howest trouwens.

We hebben eerst het brede werkveld, alumni en studenten bevraagd over ons concept en daarna een brainstormday gehouden onder collega’s. Aansluitend hebben we een focusgroep met werkveldcontacten samengesteld, met onder meer Stijn Van Van de Vyvere (Accto), Eddy Decoene  (Artes Depret) en Laurent Derycke (Bofisc). We deden ook inspiratie op in Nederland.

We zouden de lessen aanvankelijk laten plaatsvinden op vrijdag overdag. Na overleg met onze focusgroep bleek dat het werkveld daar minder voor open staat, dus kozen we voor een halve dag in de week, die doorloopt tot in de vooravond. Het is dankzij onze samenwerking met het werkveld dat we deze beslissing hebben genomen. Voor ons is die feedback uit de bedrijfswereld heel belangrijk, want daar ligt het potentieel.

Dat zien wij als twee verschillende studievormen. Via afstandsonderwijs heb je een beperkt aantal contactmomenten en verloopt je opleiding vooral via zelfstudie. Bij dit flextraject kan je tweewekelijks les in de namiddag meevolgen, met aansluitend een coaching in de vooravond. Wie liever zelfstandig studeert, kan er ook voor kiezen om alleen aan te sluiten op de coachingmomenten.

Je kan gebruikmaken van 125 uur Vlaams opleidingsverlof, maar ook Vlaams opleidingskrediet en opleidingscheques behoren tot de mogelijkheden.

We starten in september met twee microdegrees: Assistant Accountant en Integratie Accounting. Vanaf het academiejaar 2025-2026 komen daar de microdegrees Fiscaliteit en Praktisch Recht bij. Dat zijn verschillende delen uit de opleiding. Op die manier geven we de werkenden de kans om op een heel laagdrempelige manier een of meerdere korte opleidingen te volgen, vooral in zaken waarin ze zich willen specialiseren. Dankzij microdegrees kan je ook creditbewijzen verzamelen om zo alsnog een volwaardig graduaatsdiploma te behalen.

Bekijk dit filmpje over Microdegrees opleidingen aan Howest Academy