Maak kennis met Kelly Lebon, coördinator Expertisecentrum Innovatieve Leerwegen bij Departement WSE

Kelly Lebon verliet in september Huis van het Leren om aan de slag te gaan als Coördinator Expertisecentrum Innovatieve Leerwegen bij Departement WSE. We polsten naar haar eerste indrukken.

Wat heeft je ertoe aangezet om op zoek te gaan naar een nieuwe job?

Ik was eigenlijk niet op zoek naar een nieuwe job. Iedereen die mij professioneel kent, weet dat ik mijn job bij Huis van het Leren met heel veel liefde heb gedaan en de organisatie een warm hart toedraag. Toen de mogelijkheid zich voordeed om coördinator te worden van het Expertisecentrum, besloot ik die toch met beide handen aan te grijpen. Ik heb altijd met mijn twee voeten in het werkveld gestaan, de beleidswereld was voor mij grotendeels onontgonnen terrein. Deze job is voor mij een uitgelezen kans om mijn eigen leerreis verder te zetten en te blijven groeien. 

Waar zie je gelijkenissen en verschillen tussen jouw job bij Huis van het Leren en WSE?

Binnen mijn job in Huis van het Leren was ik vaak bezig rond de praktische organisatie van het vzw-gegeven en projectbeheer. Nu is er wat meer ruimte om met inhoudelijke thema’s bezig te zijn. Dat was ook mijn voornaamste drijfveer om deze uitdaging aan te gaan.

Een overeenkomst tussen mijn huidige positie en mijn voormalige rol bij Huis van het Leren is de zoektocht naar een duidelijke identiteit, toen voor het Huis, nu voor het Expertisecentrum. Dit is een oefening die balanceert tussen autonomie en verbondenheid met het werkveld, wat absoluut verrijkend en bevredigend is, net zoals het was bij Huis van het Leren.

Wat deze nieuwe job extra boeiend maakt, is de synergie tussen mijn werkervaring in het werkveld en de wereld van beleid, en dit geldt in beide richtingen.

Wat mis je (niet)?

Ik stond mee aan de wieg van Huis van het Leren, dus ik kende zowel de organisatie als de collega’s door en door. Dat heeft een aantal valkuilen naar groeikansen voor mezelf toe, maar het maakt tegelijkertijd dat je heel snel kan denken, oplossingen kan genereren en personeel op basis van talenten en groeipotentieel kan inzetten. Nu ben ik een nieuwkomer, binnen een gigantisch grote organisatie, dat vergt wel een mentale aanpassing.

Die grote organisatie heeft dan weer als voordeel dat ik mij kan focussen op de inhoud. Er is een eigen IT-, personeels-, financiële-… dienst. Iets wat voorheen geïntegreerd was in mijn functie als coördinator.

Kwam je al voor verrassingen te staan?

De grootste verrassing voor mij is de vaststelling dat of je nu in een grote organisatie werkt of een kleine vzw, er toch vaak gelijkaardige uitdagingen zijn. Dan denk ik aan kennisborging en -deling, zorgen voor voldoende flexibiliteit en tegelijkertijd ook verbinding creëren.  

Allemaal uitdagingen waar ik graag mijn schouders mee onder zet.

 

Kelly in haar nieuwe werkomgeving.